Rinnande ljus

Har du lite att göra? Det hade jag, jag byggde ett rinnande ljus!

Såhär blev min: (Som ni ser så är denna med en annan oscillator.)

Klicka på bilden för att få en förstorad version av den.


Klicka på bilden för att få en förstorad version av den.

Jag byggde den av en IC (integrated circuit, eller integrerad krets på Svenska) som heter 4017 och är en så kallad ”5-stage Johnson decade counter”, det betyder att den öppnar och stänger sina 10 utgångar efter varandra. Såhär: Utgång 1 öppnas, Utgång 1 stängs, Utgång 2 öppnas, Utgång 2 stängs, osv. I praktiken blir det att lysdioderna kommer ”rinna” fram, börja från ena kanten och sen gå till andra kanten för att sedan börja om. Farten den öppnar och stänger utgångarna bestäms av oscillator kretsen. Ju fortare den ger pulserna ju fortare rinner det. Oscillator kretsen kan man byta ut mot sin favorit, men då måste man hålla på och testa så man får rätt frekvens. Jag gillar 555′an för att den är så liten och behöver få kringkomponenter.

Kondensatorn C1 som sitter mellan GND och +9v är till för att få bort störningar från strömkällan, har du ingen sån kondensator hemma kan du lika gärna köra utan den, det fungerar troligtvis lika bra utan den.

Materiallista för första kretsen (lysdiod delen):

Namn Benämning Antal

IC1
LD1-10
R1
C1

4017 IC, 5-stage Johnson decade counter
Lysdiod 3-5mm, valfri färg.
Motstånd, 1 kOhm
Polyester/Keramisk kondensator 100nF

1st
10st
1st
1st

Såhär ser schemat ut för den.

Klicka på schemat för att få en förstorad version av det.

Materiallista för oscillator kretsen:

Namn Benämning Antal

IC1
R1
C1-2
C3

NE555
Trimpotentiometer, 10kohm
Polyester/keramisk kondensator 100nF
Elektrolytkondensator, 4,7µF – 10µF

1st
1st
2st
1st

Såhär ser schemat ut för oscillator kretsen.

Klicka på schemat för att få en förstorad version av det.

Oscillatorn eller klockpuls generatorn består bara av en NE555 (vardagligt tal bara 555), några kondingar och motstånd. Du kopplar in ”Oscillator ut” på oscillator kretsen till ”Klocka in” på lysdiod delen. Farten på lysdioderna bestäms med potentiometern R1 och kondensatorn C3. Jag har inte skrivit nåt värde på C3 då man får bestämma själv hur fort man tycker att det ska gå, ett bra värde på kondensatorn ligger mellan 4,7µF och 10µF, så det är bara att ta det du har hemma och testa.

Lite tips för kretsen:

Om man vill stanna ”loopen” på rinnande ljuset så kan man koppla ihop pinne 11 och pinne 13. Då kommer den bara göra en sekvens. Och om man av någon anledning vill att den ska starta på LD1 varje gång den sätts på kan man koppla ett motstånd på ca 10kOhm mellan pinne 15 och jord, och en liten elektrolytkondensator mellan pinne 15 och plus, (ta vad du har hemma och testa!). Annars kommer den att starta lite var den vill, men det gör ju inte så mycket annars. Denna krets kan drivas med ett 9v batteri om man vill ha den utan extern strömkälla.

Film och kretskortlayout kommer kanske senare!
Nu är det bara att bygga! Lycka till!

Comment are closed.